Kıl Dönmesi Nedir, Nasıl Oluşur, Nasıl Tedavi Edilir?

Rate:
5
Loading player ... The player requires Flash Player plugin
added:
13 years ago
views:
2095
specialty:
General Surgery

Case description

Kıl Dönmesi Nedir? Kimlerde ve Nerelerde Sık Görülür? Nasıl Oluşur?
Kıl dönmesi, kılların en sık kuyruk sokumu ve nadiren göbekte cilt altına girip yara, abse ve fistül oluşturmasıdır. Kıl dönmesi, veya tıbbi adıyla pilonidal sinus, cilt altında yerleşen kıl yuvası demektir. Eskiden sanıldığı gibi doğuştan olan bir olay değildir. Sırt ve baştan dökülen kılların kuyruk sokumundaki iki kaba et arasındaki kıllı ve nemli oluğa takılıp sürtünmesiyle, oluğun en dibindeki ter bezi deliklerinden vida gibi dönerek cilt altı yağ dokusu içine hissettirmeden girmesi olayı başlatan faktördür. Kılların cilt altında yuvalar oluşturması ve peşinden buraya giren bakterilerin de katkısı ile etrafının iltihaplanması; cerahatlı,kanlı, pis kokulu akıntı ve dışarıya boşalamazsa abseler oluşturmasına neden olur. Sert koltuklarda ve bilgisayar başında uzun süre oturanlarda, uzun süre araba kullanan veya uzun süre otobüs yolculuğu yapanlarda daha sık olur. Kıl dönmesi 16 - 30 yaş arasındaki kıllı ve kilolu, genç erkeklerde, nadiren de genç bayanlarda oluşur.

Bu güne kadar en fazla uygulanmış olan tedavi şekli cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavi şekilleri çoktur ve hemen hepsinde sağlam çevre doku ile birlikte hastalıklı dokular genişçe çıkarılır, yara açık bırakılarak aylar süren pansumanlarla yaranın kapanması beklenir. Ya da yara çeşitli tekniklerle etraftan döndürülen sağlam deri parçaları ile kapatılır. Kapalı yöntemlerden Limberg flep, yani derin oluğu düzleyici flep rotasyonu, bilinen en radikal, nüks oranı en düşük yöntemdir. Ancak 2 -- 3 günü hastanede olmak üzere 5 ila 10 gün yatak istirahati, en az iki gün süreli kalacak bir dren, antibiyotik tedavisi, on gün yüzüstü yatılması ve üzerine oturulmaması ve operasyon sırasında en ufak bir cilt katlantısı bırakılmaması gerekir. Aksi halde nüks riski % 10′u bulur. Bu nedenle alternatif yöntemler araştırılmış ve başta Fenol enjeksiyonu olmak üzere oldukça etkili tedaviler geliştirilmiştir.

Kıl dönmesinde alternatif tedavi olarak doku eritici ve yakıcı bir kimyasal madde olan fenol ve gümüş nitrat kullanılır. Bu yöntemlerde eritilen gümüş nitrat veya fenol, fistül ağızlarından içeriye verilir. Kılların yuvalandığı kist dokuları ve etrafındaki dokular madde etkisi ile hızla erir ve dışarıya akar. Deri altındaki labirentler ve fistüllerin içi cerrahi aletlerle temizlenir. Fistül girişleri çok kronik hale gelmişse çıkarılır ve tekrar kıl girmemesi için birkaç dikiş konulabilir. Bu işlemler 15 dakikada tamamlanır ve bazen lokal anestezi gerektirir.

Hastalığın çok ilerlediği bazı hastalara, eskiden beri mevcut ve abseleşerek etrafa yayılmış geniş çukurlara müdahale tavsiye edilmez. İşlem bitince açıklıklar antibiyotikli pomatla doldurulur ve hasta evine gönderilir. Günlük pansuman ve temizlik ve 1 hafta sonunda kontrol yeterlidir. İyi temizlenmiş lezyonlar genellikle 1 haftada iyileşir. Detaylı bilgi ve randevu için [email protected] adresine mail gönderebilir ya da 0 552 413 11 43 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

This user also sharing

Recommended

show more